Een lokaal punt voor iedereen die leuke blogs wil lezen. De plek voor de echte kennisspons!

Home Vrije Tijd Een muziekstudio bouwen: hoe doe je dat?

Een muziekstudio bouwen: hoe doe je dat?

Wanneer je een muzikant bent die zelf muziek opneemt, is een eigen (thuis)studio een pré. Daar kun je je schrijfsessies houden, muziek opnemen en eventueel ook – als er genoeg ruimte is – repeteren. Een eigen studio bouwen hoeft niet extreem ingewikkeld te zijn. Een kleine thuisstudio is bijvoorbeeld best simpel om te maken. Hoe professioneel en duur je studio is, bepaal je zelf. Er zijn echter wel een aantal dingen die niet kunnen ontbreken. In dit blog zet ik ze op een rijtje.

Laptop of computer met daw

Ten eerste moet je je muziek ergens mee kunnen opnemen, dus je hebt een goede laptop of computer nodig. Het liefst eentje met veel ruimte, omdat muziek opnemen veel ruimte kost. Wanneer je een hele oude laptop hebt met weinig ruimte, zal het muziekprogramma waarschijnlijk vaak vastlopen en dat is niet handig tijdens opnamesessies. Heb je een goede computer gevonden? Dan is het ook belangrijk om daar een daw (digital audio workstation) op te installeren, waarmee je aan de slag kunt. Dit zijn bijvoorbeeld programma’s zoals Logic, Ableton, Pro Tools en Cubase.

Monitors

Iets wat ook niet kan ontbreken in een studio, is een goed paar monitors. Over deze monitors kun je je muziek afspelen en mixen. Op deze manier hoor je of de mix goed klinkt, zodat hij op andere speakers ook goed klinkt. Monitors geven namelijk een neutraal geluid. Natuurlijk klinkt de muziek op elke speakers en in elke ruimte weer anders, maar monitors zijn een goede manier om over het algemeen te checken of de mix klopt.

Interface

Als je professioneel muziek wilt opnemen, is een interface onmisbaar. Hiermee kun je op een veel betere kwaliteit dan jouw laptops geluidskaart, geluid opnemen. De interface is de schakel tussen je microfoon en je computer. Ook klinkt het geluid dat naar de speakers gaat op deze manier veel beter en kun je verschillende dingen tegelijk opnemen, zoals toetsen en zang.

Microfoon

Om zang (en eventueel akoestische instrumenten) op te nemen, heb je een microfoon nodig. Het is verstandig om goed onderzoek te doen naar welke microfoon je nodig hebt, aangezien het verschil groot is. Wil je een microfoon om zang en akoestische gitaar mee op te nemen? Kies dan voor een condensatormicrofoon of een grootmembraanmicrofoon. Wil je iets direct uit een speaker opnemen? Dan is een dynamische microfoon een betere keuze. 

Midi keyboard

Om verschillende sounds in je daw te proberen is het handig om een midi keyboard in huis te hebben. Zeker als je serieus wilt opnemen, is een keyboard eigenlijk onmisbaar. Op die manier kun je eigenlijk elk instrument digitaal “bespelen”. Superhandig! Dit kan echter wel een klus zijn om in de studio te krijgen. Woon je helemaal boven in een flat in Rotterdam? Dan kun je een verhuislift huren rotterdam om de spullen boven te krijgen. Woon je in een rijtjeshuis in Utrecht, maar heb je de kracht niet om het zelf te sjouwen? Dan kun je bijvoorbeeld verhuisbedrijf utrecht inschakelen om je te helpen.

Related Articles

Jouw carrière achter het stuur beginnen met jongepier verkeersopleidingen

Altijd al gedroomd van een carrière achter het stuur? Dan is Jongepier verkeersopleidingen precies wat je zoekt! Jongepier is dé plek waar je terecht...

Ontdek de kunst van stucwerk in Rotterdam: Een unieke ervaring!

Rotterdam, een stad met een rijke en diverse architecturale geschiedenis, is de perfecte plek om de kunst van het stukwerk te ontdekken. Deze unieke...

De voordelen van een 085 nummer als virtueel telefoonnummer voor jouw bedrijf

Heb je ooit gehoord van een 085 nummer als virtueel telefoonnummer voor jouw bedrijf? Het is een geweldige manier om je bedrijf een professionelere...

Latest Posts