Om wat extra sfeer aan je tuin toe te voegen is het een erg goed idee om na te denken over verlichting in je tuin. Wil je een een beeld verlichten, de zitplek gezellig verlichten of ervoor zorgen dat je niet struikelt over stenen? Dan is het installeren van buitenspots een goede keuze. Natuurlijk zijn er nog veel meer verschillende soorten verlichting voor in je tuin. Grondspots zijn gelukkig ook redelijk eenvoudig en geven een mooi afgewerkt resultaat.
Voorbereiding is bijna alles
Je bent misschien al bekend met het gezegde een goede voorbereiding is het halve werk. Dat is zeker zo als het gaat om je tuinverlichting. Om ervoor te zorgen dat de grondspots tuin naar behoren werken is het geen slecht idee om alles even op een rijtje te zetten, wat heb je nodig en hoe moet je het aanpakken?
Voor gereedschap heb je alvast een aantal dingen nodig die paraat moeten staan zoals; een spade of schop, een kniptang, een striptang, spanningszoeker, een schroevendraaier, grind of split, grondkabel (het liefst de grijze variant), kabelmof met giethars en een aftakdoos met giethars (voor als je meerdere spots wilt aanleggen).
Dan komt het neer op het volgende, de aanpak. Begin als eerste met het bedenken waar er in de tuin precies spots moeten komen. Je kunt controleren of het ligt ook daadwerkelijk naar wens valt door een spot tijdelijk aan te sluiten aan een kabel. Zo kun je dit nog flexibel herpositioneren tot je het gewenste effect krijgt. Daarnaast is de afwatering ook erg belangrijk, je wilt eventuele schade aan de spots zo veel mogelijk voorkomen. Het laagste punt van je tuin of een erg diepe kuil is dus niet aan te raden. Als dit alles geregeld is kun je beginnen met de installatie van de grondspot. Zorg eerst dat de juiste kabel in de grond zit en mocht je verschillende spots gebruiken dat ook de aftakdozen goed liggen. Test na dat alles klaar ligt of de spots ook echt werken, dan hoef je de grond niet nog eens onnodig open te breken.
Veel voorkomende fouten voorkomen
Een van de grootste fouten die worden gemaakt als het gaat om tuinverlichting is waterschade. Vaak komt dat doordat de wartel niet goed is aangedraaid. Soms liggen de rubberen ringen in de fitting niet op hun plek of zijn ze verouderd. Als laatste is de kabelmof vaak niet goed opgegoten.