Een lokaal punt voor iedereen die leuke blogs wil lezen. De plek voor de echte kennisspons!

Home Algemeen Wat duurzame palmolie voor het milieu kan betekenen

Wat duurzame palmolie voor het milieu kan betekenen

Palmolie is inmiddels terug te vinden in een enorm aantal producten. Ergens heel prettig, het betekent dat palmolie ervoor zorgt dat producten in de schappen kunnen blijven staan. Een groot nadeel van palmolie is niet de productie zelf, maar de mate ervan. Omdat consumenten zoveel producten kopen met palmolie resulteert dit in heftige ontbossing die een grote invloed heeft op het klimaat en de leefomgeving van veel dieren. En voor duurzame palmolie geldt het tegenoverstelde. ‘What is sustainable palm oil?’ is een vraag met een positief verrassend antwoord.

Minder bomen

Het grote verschil met duurzame palmolie kan het best uitgelegd worden aan de hand van de gevolgen van de enorme ontbossing. De aarde heeft bomen nodig om het klimaat op peil te houden en logischerwijs komt het klimaat in gevaar wanneer een groot deel van deze bomen gekapt worden. Bij duurzame palmolie wordt er dus nog steeds palmolie geproduceerd maar op een milieuvriendelijke manier. Er is namelijk geen sprake van ontbossing, de grond die er al is wordt gebruikt om palmolie te verbouwen.

Kleine boeren

Een van de belangrijkste doelen van duurzame palmolie zit in verbeteren van de industrie zonder het milieu aan te tasten. Lokale boeren spelen hierbij een grote rol. Er wordt meer geïnvesteerd in kleine boeren die palmolie verbouwen. Dit betekent dat zij een bron van inkomsten hebben en daarmee weer kunnen investeren in hun eigen bedrijf. Veel van deze boeren winnen het niet van de grote bedrijven, hun oogst is te klein om er relatief geld mee te verdienen. Maar de focus van duurzame palmolie ligt juist bij de oogst van deze kleine boeren. Hierdoor worden er nauwelijks bossen gekapt en help je als consument ook mee aan een verbetering van de sociale en economische omgeving van de boer.  

Let op wat je koopt

Een aanname die veel gedaan wordt is dat wanneer je als consument wilt letten op het milieu, het beter is om producten te kopen zonder palmolie of andere schadelijke producten. In sommige gevallen klopt dit, maar in het geval van duurzame palmolie is vaak niets minder waar. De reden hiervan is, is dat palmolie vervangen wordt door andere stoffen die net zo, of nog schadelijker zijn dan de ingrediënten van het originele product. Het is daarom extra belangrijk om goed te letten op wat er in het product zit wat je aanschaft. Uiteindelijk is de duurzaamheid van het product belangrijker dan de afwezigheid van noodzakelijke ingrediënten.

Related Articles

Wil jij overal ter wereld gemakkelijk kunnen betalen?

Reizen is een manier om nieuwe dingen te leren en om kennis te maken met de rest van de wereld. Een van de dingen...

Waar wordt THC olie voor gebruikt?

THC olie heeft meerdere doeleinden. Zo wordt THC olie onder andere gebruikt om plezier te hebben. Dit komt omdat je high kunt worden van...

Horeca stoelen gebruikt aanschaffen

Als je op zoek bent naar mooie horeca stoelen, kun je er uiteraard voor kiezen om nieuwe horeca stoelen te kopen. Echter is er...

Latest Posts