Een lokaal punt voor iedereen die leuke blogs wil lezen. De plek voor de echte kennisspons!

HomeZakelijkAlles wat je moet weten over een VCU-certificaat
spot_imgspot_img

Alles wat je moet weten over een VCU-certificaat

Heb je een uitzend- of detacheringsbureau en zend je personeel uit naar VCA-gecertificeerde bedrijven? Dan kun je in aanmerking komen voor een VCU-certificaat. De kans is groot dat je weleens van dit certificaat gehoord hebt, maar misschien weet je niet precies wat het is. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres, want wij vertellen je hier alles wat je moet weten over een VCU-certificaat.

Wat is VCU?
VCU is de afkorting van Veiligheid en gezondheid Checklist Uitzendkrachten. Hierboven las je al dat het certificaat bedoeld is voor uitzend- en detacheringsbureaus die personeel uitzenden naar VCA-gecertificeerde bedrijven. Hierbij gaat het om bedrijven die werkzaamheden verrichten waaraan risico’s verbonden zijn. Ook bedrijven die in een risicovolle omgeving werken, behoren hiertoe. Denk bijvoorbeeld aan werkzaamheden op een bouwterrein, in een fabriek, in een werkplaats of aan een installatie.

Eisen waaraan je moet voldoen
Wil je een VCU certificaat aanvragen voor je uitzend- of detacheringsbureau? Verwacht dan niet dat je deze maar zo krijgt door simpelweg een aanvraag in te dienen. Je moet namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor het certificaat. Zo wordt er onder meer van je verwacht dat je een V&G-coördinator aanstelt. Bovendien moet je de risico’s analyseren bij een vacature. Dit kan bijvoorbeeld door een RI&E op te vragen. Daarnaast wordt er veel waarde gehecht aan het uitvoeren van werkplekinspecties en -evaluaties.

Voordelen van het certificaat
Omdat er kosten verbonden zijn aan een VCU-certificaat, houd je de boot misschien af. Zonde, want het certificaat heeft ook de nodige voordelen voor uitzend- en detacheringsbureaus. Zo verhoogt de certificering het veiligheidsbewustzijn van je medewerkers en leidt het tot een afname van het verzuimpercentage en het aantal ongevallen.

Naast voordelen voor uitzendkrachten profiteert jouw uitzend of detacheringsbureau ook van de certificering. Je hebt bijvoorbeeld een voorsprong op concurrenten zonder VCU-certificaat bij het verwerven van opdrachten. Daarbij komt dat je aan belangrijke arbowet- en regelgeving voldoet. Tot slot word je periodiek gekeurd als je VCU-gecertificeerd bent. De keuring wordt uitgevoerd door een onafhankelijk bedrijf. Hierdoor weet je zeker dat je voldoet aan alle eisen die gesteld worden op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu (VGM).

Wat kost een VCU-certificaat?
Net als een BRL9101, PSO, VKL en andere certificaten, kost ook een VCU-certificaat geld. Je wilt ongetwijfeld weten hoeveel je hieraan kwijt bent voordat je een aanvraag indient. Dit kunnen we je alleen niet precies vertellen, want de kosten verschillen per uitzend- of detacheringsbureau. Ondanks dat deze bedrijven zich bezighouden met dezelfde soort werkzaamheden, zijn er ook flink wat verschillen.

Wie wil weten hoeveel hij betaalt voor een VCU-certificering, vraagt dan ook een offerte aan bij een aanbieder. Normec NCK is hier een voorbeeld van. Op de website van deze partij vraag je makkelijk en snel een offerte voor een VCU-certificaat aan. Hiervoor hoef je alleen maar wat gegevens van je bedrijf in te vullen. Meestal ontvang je binnen een paar dagen een prijsopgaaf, waardoor je weet waar je aan toe bent.

spot_imgspot_img

Related Articles

Latest Posts