Een lokaal punt voor iedereen die leuke blogs wil lezen. De plek voor de echte kennisspons!

Home Vrije Tijd Wat je over kamerplanten moet weten

Wat je over kamerplanten moet weten

Ze zijn sfeervol, gezellig en groen. Niet gek dat we dol zijn op planten in huis. Maar we gaan de planten al gauw een stuk minder leuk vinden als er iets mis mee is. Vaak zien we het aan de bladeren. Deze worden geel, krijgen een gekke vorm of sterven simpelweg af. Wanneer een plant zijn bladeren niet goed onderhoud, is het een teken dat er iets mis is. Dat kunnen drie dingen zijn: licht, water of beestjes. Vaak hangen deze drie zaken met elkaar samen. Lees hier hoe je het best je kamerplanten kunt verzorgen.

1. Ken de soort

Allereerst is het van belang te weten wat voor plant je in huis hebt. Een calathea heeft hele andere behoefte dan een pannenkoekenplant. Het internet biedt heel veel informatie over de verzorging van verschillende kamerplanten. Ben je vergeten welke plant je hebt? Download dan de app PlantNet. Deze app analyseert een foto van jouw plant en vergelijkt het type blad en stam met foto's van andere planten van andere gebruikers. Zo kun je de identiteit en behoefte van jouw planten achterhalen.

2. Ordening 

Als je eenmaal weet wat voor type planten je hebt, kun je ze classificeren op basis van zon- en water behoefte. Deel de planten op in een zeer waterbehoevende categorie, die je twee keer per week water moet geven, een normale klasse die je een keer per week water geeft en een categorie met een lage waterbehoefte, zoals cactus of aloe vera. Ook de standplaats in de kamer en nabijheid van het raam is van invloed op het groeiproces van de plant. Ontwikkelt je plant veel bruine randen op de bladeren? Grote kans dat je plant dan in te fel zonlicht staat.

3. Verzorging

Naast de reguliere water en zon, kan een plant behoefte hebben aan een grotere pot en verse potgrond om verder te groeien. Ook zul je veel planten eens in de paar maanden moeten voeden met speciale plantenvoeding.

4. Plagen

Een laatste aspect waar je rekening mee moet houden zijn insecten. Sommige insecten kunnen eenvoudig overvliegen van de ene naar de andere plant en zo eenvoudig de hele kamer besmetten. Daarom moet je snel handelen als je de eerste beestjes signaleert. Als je een beestje hebt gespot, zorg dan eerst dat je er achter komt waar je mee te maken hebt. Wolluis, bladluis of emelten? Ieder beestje heeft zijn eigen handelwijze, en sommige zijn hardnekkiger dan anderen. Een goede oplossing voor veel plagen is tweeledig. Enerzijds bestrijd je de huidige beestjes, bijvoorbeeld door ze te vangen met een gele plakker of met water en een natte doek weg te poetsen. Tegelijkertijd voorkom je de groei van nieuwe insecten, door de eitjes in de grond te bestrijden. Dat kun je doen door de potgrond te vervangen en de wortel helemaal uit te spoelen. Dat is een lastige en tijdrovende klus. Een alternatief is het gebruik van aaltjes die de eitjes op eten. Het zal een paar dagen tot weken duren voor je je plaag bestreden hebt.

Related Articles

Wil jij overal ter wereld gemakkelijk kunnen betalen?

Reizen is een manier om nieuwe dingen te leren en om kennis te maken met de rest van de wereld. Een van de dingen...

Waar wordt THC olie voor gebruikt?

THC olie heeft meerdere doeleinden. Zo wordt THC olie onder andere gebruikt om plezier te hebben. Dit komt omdat je high kunt worden van...

Horeca stoelen gebruikt aanschaffen

Als je op zoek bent naar mooie horeca stoelen, kun je er uiteraard voor kiezen om nieuwe horeca stoelen te kopen. Echter is er...

Latest Posts