Een lokaal punt voor iedereen die leuke blogs wil lezen. De plek voor de echte kennisspons!

HomeVrije TijdIkea meubels opknappen met hout
spot_imgspot_img

Ikea meubels opknappen met hout

Volgens mij hebben de meeste mensen wel een Ikea meubel in hun interieur staan. Of het nou oude gouden Billy boekenkast is of een simpele bestekhouder voor in de keukenlade; de praktische meubels zijn eigenlijk niet weg te denken. Maar wist je dat je met de standaard Ikea meubels ook heel veel unieke meubelstukken kunt maken? Door eigenlijk simpele toevoegingen met hardhout en wat verf tover je een meubelstuk wat misschien aan vervanging toe is gemakkelijk om tot een nieuw pronkstuk. In deze blog vertel ik jullie graag wat naar mijn idee de beste tips zijn.

Hardhout als bovenblad

De Ikea Besta kasten zijn enorm populair. En dat is ook niet zo gek want je kunt er daadwerkelijk alle kanten mee op. Toch missen de kasten net dat extra’s. De oplossing? Monteer een hardhouten bovenblad op de kast. Je kunt een hardhout bestellen in de maat die je nodig hebt of zelf op maat zagen, en simpelweg op de kast leggen of bevestigen met wat kit of rubberen dopjes. Let er wel op dat je de plank goed afwerkt aan de zijkanten door deze op te schuren of te laten voorzien van een inkeping.

Ladekasten decoreren

Heb je een ladekast die na jaren plezier eigenlijk aan vervanging toe is? Ook die kun je beter nog even houden want met deze hack maak je echt een bijzonder meubelstok. Je kunt namelijk met kleinere houten latten een meubel aan de buitenkant een nieuw jasje geven. Maak bijvoorbeeld allemaal kleine plankjes, bijvoorbeeld van 5 cm breed en 13 cm lang, en bevestig deze schuin naast elkaar over de hele voorzijde van een lade. Je bevestigd de latjes gemakkelijk met wat lijm. Maak de laden af met nieuwe kastgrepen. Je zou op die manier zelf de hele kast kunnen opknappen en het resultaat is een uniek meubelstuk.

In de verf

Tot slot is het ook zeker het overwegen waard om je oude meubels te verven. Er zijn namelijk verschillende manieren om dit te doen met elk een bijzonder mooi resultaat. Zo kun je een kast of een tafel in een opvallende kleur verven, maar denk ook eens aan het werken met krijtverf of een beits. Met krijtverf krijg je een mooie matte afwerking en dit is goed te gebruiken op meubels die niet van hout zijn. Je hebt ook meubels van Ikea die wel van natuurlijk hout zijn, zoals de Ivar kast, deze kun je weer goed behandelen met een beits waardoor je het hout zelf blijft zien maar toch een andere kleur geeft aan het hout.

spot_imgspot_img

Related Articles

Latest Posts